lauantai 4. elokuuta 2018

RUOKAMYRKYTYS

Ootteko te koskaan tunteneet sellaista kipua, voimattomuutta ja erittäin pahaa oloa? Ootte onnekkaita, jos tämmöinen olotila on teille täysin tuntematonta. Ette nimittäin haluakaan kokea sitä tämän postauksen lukemisen jälkeen.

Torstaina mulle oli tuttuun tapaan merkitty työvuorolistaan iltavuoro klo 17-23 asti. Mun kihlatulla oli ollut sellaiset vuorot töissä, että hän sai olla torstain koko päivän kotona heti aamusta alkaen. Heräiltiin ja sen jälkeen syötiin aamupala yhdessä. Mä syön aina tosi vähän verrattuna mun kihlatun ruokamäärään, eikä mulle nyt kuumilla helteillä oo edes maistunut juuri mikään ruoka kunnolla. Päätin siis syödä kevyen ja maittavan aamupalan, johon sisältyi anopin keräämiä vadelmia, vesimelonia sekä jugurttia. 

Avatessani innoissaan vielä puoliksi täyttä vadelmarasiaa, huomasin jälkeenpäin kauhukseni marjojen olevan aivan homeessa. Kihlattuni itseasiassa keskeytti mun marjojen lapioimisen heti siihen paikkaan ja sanoi, etten voi syödä yhtäkään koska ne kaikki ovat pilalla. Olin yrittänyt ottaa sellaisia kypsän ja terveen näköisiä marjoja sieltä täältä ja ehtinyt osan jo upottaa jugurtin sekaan. Lopulta marjat meni kompostiin ja söin jugurtin pelkästään. 

Päivä meni kotona löhötessä ihan hyvin ja leppoisasti, kunnes juuri ennen töihin lähtemistä (4 kieppeillä) mulle tuli aivan älyttömän paha olo. Mua huimasi vähän, heikotti älyttömästi, jalat ei pitäneet mua edes pystyssä ja oli tukalan kuuma olo. Tuskan hiki valui mun otsalta, kun yritin vaihtaa vaatteita, jotta ehtisin töihin ajallaan. Sanoinkin ohimennen kihlatulleni että nyt on aika huono olo ja hän vähän kyseenalaisti sen ja sanoi että lähdet töihin. Täällä ei helpolla töistä pois nimittäin jäädä, jos vähän huonolta ololta tuntuu sillä se voi helpottua myöhemmin. 

Lähdin vihdoin pyöräilemään kamalassa helteessä kohti työpaikkaa ja mulla töihin menee pyöräillessä ehkä se max 15 minuuttia. Alku ei vaikuttanut lupaavalta, ei sitten ollenkaan. Mun voimat jaloista oli täysin pois ja pyöräily tuntui mahdottomalta ja mahaa väänsi. Tunsin että oksennus on tulossa pian. Etenin muutaman minuutin ennen ensimmäistä oksennusta tienlaitaan. Päätin jatkaa kuitenkin matkaa, koska yleensä olo helpottaa oksennuksen jälkeen. Pääsin taas hieman eteenpäin, kunnes tuli toinen oksennus ja sillä sekunnilla päätin etten ole menossa todellakaan töihin ja soitin heti työnumeroon ja selitin tilanteen. Käännyin takaisin kotiin.

Kotona siitä hetkestä lähtien mulla alkoi vuorotellen tulla ripulia ja oksennusta. Sitä jatkui ainakin 4 tunnin ajan, kunnes vasta iltayhdeksän maissa alkoi olla normaali olo. Koko päivänä en siis saanut syötyä mitään ruokaa, vesikin tuli heti pois nielaisun jälkeen. Ainut, mitä olin saanut vähän juotua oli mustikkakeitto. Se oli ainut, joka pysyi sisällä. 

Mitä tästä opimme? Älkää syökö pilaantuneita marjoja, älkää edes sitä jugurttia, johon ne olivat ehtineet koskea ja sekoittua. Jos on oikeasti paha olo, jää kotiin suosiolla. Vaikka kumppani tai oma kihlattu sanoisi mitä tahansa. 

Kesähelteet saa mut muutenkin fyysisesti heikommaksi, kuin jo entisestään olen. Yhdistettynä pieneen nestehukkaan, oli tämä ihan kamala kokemus. Koskaan en aikaisemmin ruokamyrkytystä ole saanut. Väsymyskin teki varmasti osansa tässä. 

Ilmenneet oireet ennen oksennuksia ja ripulointia
- voimattomuus
- mahakipu
- heikko olo fyysisesti 
- hikoilun huomattava lisääntyminen
- tukala olo 

Jos tilanne olisi tästä mennyt pahemmaksi, olisin varmaan joutunut tiputukseen päivystyksen kautta. Oksennusta ei kuitenkaan enää tullut muutaman tunnin rumban jälkeen ja pystyin juomaan nesteitä heittämättä niitä suoraan ulos elimistöstä. Yöllä pystyin jo nukkumaan normaalisti ilman vessassakäyntiä. Seuraavana päivänä jo söinkin hyvin.

Nyt jännittyneenä odotan yövuoroon menoa, joka alkaa klo 12 ja loppuu aamulla 5.15. Vihjailivat, että pidempäänkin yleensä lauantai yössä menee. Toivottakaa tsemppiä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!